Marco schrijft: 'Dadendrang'

Je hebt van die dagen dat alles lekker loopt. In de vroege ochtend zijn alle koeriers al mooi op tijd op kantoor. De provinciekoerier rijdt gauw met de bestelbus naar de Marslanden om de rolcontainers met post op te halen. Ondertussen maakt het team zich klaar voor de ochtendroutes. Onder het genot van het eerste bakje koffie wordt er al lekker uitgedaagd en gestookt. De grote verhalen over legendarische ex-cycloners, geloste meefietsers en historische prestaties zorgen voor een heerlijk sfeertje. ‘1 minuutje eraf moet zeker kunnen, als je achter Zandhove nou vast voor je route het hek zou openzetten? Of neem gewoon dat olifantenpaadje achter Scania langs, scheelt zo 2 minuten!’ ‘Maar wat als de brug daar dan openstaat…?’ ‘ Ja dan is dat record opeens wel ver weg’.

Postbusnummers

Op het moment dat de post arriveert begint het sorteren. Postbusnummers en bedrijfsnamen galmen door het pand. Wat was het geniaal toen collega Kamiel afgelopen weekend tijdens het zien van de samenvatting van de marathon van Rotterdam het beeld op pauze zette om een foto te maken van drie hardlopers op een rij met de startnummer 8, 2 en 1. Precies, 821! Het postbusnummer van een klant! De post is snel gesorteerd en op het moment dat alle bobjes en bullits zijn ingepakt kunnen de routes van start.

De Coop

Samen met de provincie- en de zandhovekoerier wordt er koers gezet naar de Coop waar we voor een groot aantal klanten de postbus legen. Met een grote loper waar alle sleutels aan bungelen worden alle postbussen geleegd en ontstaan er weer mooie bundels post. Nu alle post binnen is, is er even tijd om een blik op de klok te werpen 7.35! Wauw, dit geeft mogelijkheden. Als planner gooi ik nog wat olie op het vuur door te zeggen dat de recordjes vandaag voor het grijpen liggen.

Koers

Het geeft altijd een lekker gevoel wanneer iedereen goed onderweg is. De koeriers bellen altijd op vaste momenten. Het mooiste zijn de ultra korte gesprekken. ‘Rijd weg bij Gerrit, overal post’ ‘Ok succes, hoor je na de Hessenpoort’ Na 5 seconden is de telefoon weer weg en wordt er koers gezet naar de volgende klant. In en om het centrum van Zwolle moet je vaak wat geluk hebben met de stoplichten, maar de meeste tijd kun je winnen of verliezen in de gebouwen van de klanten. Kies je ervoor om de trap te nemen naar de 5e verdieping  bij Control Union of wacht je toch op de lift… Dilemma’s waarbij je soms geholpen wordt door een medewerker die uiterst vriendelijk aanbiedt de post voor je mee naar boven te nemen. Gauw weer naar buiten, de fiets op en gaan!

Het scorebord

Nadat ik bij Travers de laatste post heb afgeleverd koers ik zo snel mogelijk terug naar kantoor. Eerst nog gauw wat bakken post oppikken bij de Coop en dwars door de Indische Buurt terug naar kantoor. Een laatste eindsprintje, de fiets snel parkeren naar binnen struikelen en gauw een foto maken van de klok 8.26  een nieuw record op de planroute deze lente. De vraag is altijd voor hoelang, want een nieuw record betekent voor de andere koeriers ook weer een nieuwe uitdaging!