Volg je pakket Inloggen

Organisaties doen het steeds meer: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bijvoorbeeld door sociaal in te kopen en daarmee te investeren in sociale banen. Post blijkt hiervoor een ideale optie!

Hoewel we niet onderdoen voor de grootste postbezorger van het land, kent nog niet iedereen ons. We maken daarom graag kennis met inkopers bij onderwijsinstellingen, gemeenten of commerciële bedrijven. We willen jullie uitnodigen om eens met ons in gesprek te gaan. Leer ons kennen!

Maak bijvoorbeeld kennis met Marjo Dijkman (45), tendermanager bij Cycloon. We interviewden haar over sociaal inkopen..

Wil jij Cycloon kort introduceren?

"Cycloon biedt post-, pakket- en koeriersdiensten aan en voert deze zo duurzaam en sociaal mogelijk uit. We fietsen waar mogelijk en zorgen goed voor elkaar.

Wat Cycloon uniek maakt is met name haar sportieve en sociale karakter. Iedereen is welkom. Bij Cycloon werken dan ook meer dan 600 mensen met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt. En dat worden er steeds meer. Op onze postvestigingen heeft zelfs 95% van de medewerkers een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt."

Wij voeren post-, pakket-, en koeriersdiensten  professioneel uit, tegen een marktconforme prijs, maar bieden daarnaast nét dat beetje meer: persoonlijk, eerlijk contact en échte sociale en duurzame impact! Dat geeft toch energie?" Marjo Dijkman Cycloon

Hoe raakte je bekend met sociaal inkopen?

"Tot mei 2021 werkte ik als adviseur bedrijfsvoering voor de Provincie Overijssel. Daar hield ik me o.a. bezig de inkoop van onze soft services, denk aan de provinciale voertuigen, het OV, de catering, de post/repro, etc. Dat wilden wij bij de Provincie Overijssel zo sociaal en duurzaam mogelijk doen. En waarom niet? Ik vond het prachtig dat wij overheidsgelden zo zorgvuldig uit probeerden te geven.

Door de aanbesteding postdiensten kwam ik met Cycloon in aanraking. Ik werkte een behoorlijke tijd als opdrachtgever met Cycloon. Nu zit ik aan de andere kant van de tafel en hoop ik zoveel mogelijk opdrachtgevers te inspireren met het prachtige verhaal van Cycloon.

Ik ben als tendermanager verantwoordelijk voor de overheidssector, waar postdiensten ingekocht worden middels aanbestedingen. Ik merk dat we nog wel eens over het hoofd gezien worden en klim daarom met grote regelmaat in de pen, of de telefoon, om te vertellen waar Cycloon voor staat en wat wij kunnen bijdragen aan de sociale en duurzame doelstellingen van organisaties."

Hoe creëren organisaties sociale banen met post?

"Je kunt postdiensten voorbehouden aan 30% ondernemingen, dat zijn sociale werkgevers waarvan 30% van hun personeelsbestand bestaat uit sociale banen (artikel 2.82 van de Aanbestedingswet). Maar je kunt als opdrachtgever ook een SROI percentage opnemen, wij zien vaak 5 tot 7,5% voorbij komen.

Graag zouden wij een hoger percentage bieden. Wij zijn daarom blij dat we naast de SROI paragraaf vaak een sociaal gunningscriterium voorbij zien komen. Dan kunnen we echt goed uitleggen wat we voor de opdrachtgever kunnen betekenen en hoeveel procent wij verwachten in te zetten.

En als we eenmaal aan de slag mogen, dan maken we het ook waar!"

Heb je daar een voorbeeld van?

"Genoeg! Opdrachtgevers kunnen op verschillende manieren hun opdracht sociaal in de markt zetten.

Wij zijn bijvoorbeeld bezig een vestiging te openen in Capelle aan den IJssel. Zij waren heel duidelijk op zoek naar een vloeibare vorm van SROI, onderzoeken waar participeren mogelijk is, werk en doorstroming bieden aan Capellenaren met én zonder een arbeidsachterstand. Trots zijn wij dan ook, dat wij de opdracht gegund hebben gekregen.

Door het starten van een nieuwe vestiging creëren we werk voor Capellenaren met én zonder een arbeidsachterstand. We hebben mensen nodig die de post halen, brengen, registreren, sorteren, frankeren en bezorgen. Ook hebben we teamleiders nodig die zorgen dat iedereen lekker aan het werk is.

Wij zorgen voor de opstap naar werk. Dat werk mag het eindstation zijn, maar we onderzoeken ook actief naar mogelijkheden om door te stromen naar ander werk."

Door het starten van een nieuwe vestiging creëren we werk voor Capellenaren met én zonder een arbeidsachterstand. Marjo Dijkman Cycloon

Wat maakt jou zo enthousiast over sociale banen?

"Wat zijn sociale banen? Volgens mij zou je alle banen als sociale banen kunnen zien, zo werkt het in ieder geval bij Cycloon. We hebben allemaal wel eens een periode dat het even tegenzit. Bij de een duurt dat langer dan bij de ander. Cycloon erkent en accepteert de grote diversiteit van mensen en wil als werkgever iedereen passende tools bieden om werk tot een succes te maken.

Het allermooist vind ik de waarde die alle mensen door werk vinden in hun dagelijks leven. Werk is zeker niet het belangrijkste in het leven, maar zit je op je plek, dan draagt het zoveel bij. Voor veel van mijn collega’s - die met een (voormalige) arbeidsachterstand bij ons aan het werk zijn - , biedt werk regelmaat, contact met collega’s, zingeving, beweging, een uitlaatklep, zelfstandigheid… eigenlijk alle mooie energie die een passende baan bij een ieder van ons oplevert.

Ik heb diep respect voor al mijn collega’s binnen Cycloon, van de collega’s die aan het stuur staan, collega’s die organisaties inspireren en opdrachten binnenhalen, collega’s die dagelijks iedereen helpen hun werk zo goed en fijn mogelijk uit te kunnen voeren, maar bovenal voor alle collega’s die dagelijks op de fiets zitten. Collega's die door weer en wind al jullie post en pakketten op tijd en op het juiste adres afleveren."

Wat wil je tegen facilitair managers en inkopers zeggen?

"Aanbesteden is een mooi middel om offertes objectief te wegen. Toch zou ik jullie willen uitnodigen eens met ons in gesprek te gaan, voorafgaand aan een tendertraject. Zeker als je behoefte hebt aan een volwassen kennispartner.

Wij voeren post-, pakket-, en koeriersdiensten professioneel uit, tegen een marktconforme prijs, maar bieden daarnaast nét dat beetje meer: persoonlijk, eerlijk contact en échte sociale en duurzame impact! Dat geeft toch energie?

Cycloon laat zien dat je als sociale ondernemer succesvol kunt zijn. "

Meer weten over Cycloon of Sociaal inkopen?

Marjo staat samen met haar collega’s van 8-10 juni op de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in Utrecht. Kom langs en maak kennis! Of klik op onderstaande contact-knop. Marjo (of een collega) maakt graag tijd voor je vrij.

Samen fietsen we de wereld mooier!

PS. Ook leuk om te lezen het stuk van onze jobcoaches: '9 tips om zelf te beginnen met een sociale werkplek'

Kennis maken?

Ben je benieuwd wat Cycloon voor jou kan betekenen? We vertellen je er graag meer over. Neem gerust contact met ons op.

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >