Volg je pakket Inloggen

Onze fietskoeriers hebben uiteenlopende achtergronden. Velen van hen hebben een bijzonder verhaal te vertellen. Een van die fietskoeriers is Tomas Kardos. Wij spraken met hem over zijn leven en hoe hij z’n werk als fietskoerier ervaart.

Tomas is fietskoerier bij Cycloon in Den Haag. Zijn wortels liggen echter in het buitenland. “Ik kom oorspronkelijk uit Slowakije, maar ik woon nu vijf jaar in Nederland. Ik ben naar Nederland gekomen om te studeren. Ik heb een jaar gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium. Na mijn studie ben ik teruggekomen, omdat ik hier de liefde heb gevonden. Daarnaast vind ik Nederland een mooi land, waar ik me echt thuis voel”, vertelt Tomas.

Hoe Cycloon op het pad van Tomas kwam

Bij toeval is Tomas fietskoerier geworden, want zijn achtergrond is misschien anders dan je zou denken. Tomas: “Ik ben afgestudeerd als muzikant en werk ook als professioneel muzikant. Maar het is moeilijk om in de muziekwereld je geld te verdienen. Ik heb lang geleefd van de muziek, maar je werkt dan altijd als zzp’er. Bovendien moest ik veel teveel reizen. Daardoor verdiende ik er weinig mee. Ik was moe van deze situatie. Ik probeerde iets te vinden om mijn leven te stabiliseren en ben gaan rondkijken. Via een advertentie op Facebook ben ik bij Cycloon uitgekomen. Cycloon sprak me erg aan. Destijds was ik ook al veel met sport bezig. Ik was namelijk actief in een roeivereniging. Toen dacht ik: ‘ik heb een goede conditie, dus ik kan dit doen.’ Daarom heb ik bij Cycloon gesolliciteerd.”

Werken als fietskoerier is goed voor jezelf en voor de wereld

Inmiddels werkt Tomas anderhalf jaar bij Cycloon en het bevalt hem erg goed. “Er zijn twee aspecten die ik vooral leuk vind aan het werken bij Cycloon. Het ene is wat het voor mij persoonlijk betekent en het andere is wat het in het algemeen voor de wereld betekent. Het algemene aspect is dat het bezorgen van pakketjes op de fiets super is, omdat het groen is. Het is goed voor de wereld en ook voor de stad, want met de fiets maak ik geen lawaai. Het is ecologisch verantwoord, want als brandstof gebruik ik alleen muesli”, zegt Tomas met een lach.

“Voor mij zelf is het ook super, omdat het heel sportief werk is. Mijn lichaam voelt daardoor heel goed. Ik ben nu superfit. Dat vind ik geweldig. Het is extra training waar ik voor betaald krijg. Ik heb er ook veel plezier van. De mensen waarderen het werk wat ik doe. Dat maakt me blij.”

Een hecht team

De onderlinge teamspirit draagt ook bij aan het werkplezier. Tomas: “Als fietskoeriers zijn we een heel goed team. Het zijn vooral jonge mensen en allemaal zijn ze heel positief. We zijn een mooi collectief en dat vind ik geweldig. Ik denk dat het ook het het doel van onze leidinggevenden is om voor een goed collectief te zorgen, want daardoor kun je goed samenwerken. Het sociale aspect vind ik dus heel mooi.”

Door weer en wind

Veel mensen denken dat het zwaar is om door alle weersomstandigheden te moeten fietsen. Volgens Tomas valt dat in de praktijk gelukkig mee. “We bezorgen dagelijks pakketten onder alle weersomstandigheden. Veel mensen denken dat het te moeilijk is om in de regen te fietsen. Ik vind dat eigenlijk niet zo erg. Het is natuurlijk beter om te fietsen op mooie, zonnige dagen. Maar ook bij minder goed weer gaat het fietsen prima. Dat was eigenlijk voor mij ook een kleine verrassing. Van binnen lijkt de regen heel erg, maar als je buiten bent is het heel mooi. Een beetje regen doet geen pijn”, zegt Tomas.

Muziek blijft de eerste liefde van Tomas

“Mijn eerste job is muziek en dat blijft denk ik ook zo. Ik ben gespecialiseerd in klassieke muziek uit de 17e en 18e eeuw en speel barokcello en barokfagot. Mijn groeiende liefde voor fietsen en liefde voor muziek komen nu samen. Momenteel speel ik door heel het land met ‘The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands.’ Ik heb besloten dat ik naar concerten wil fietsen, waarbij ik mijn rokkostuum en mijn cello’s meeneem. Nederland is waarschijnlijk het enige land ter wereld waar dit mogelijk, makkelijk en veilig is.”

Fietsen en muziek zijn voor Tomas dus een perfecte combinatie. “Voor mij is het nu erg belangrijk om een goede balans in mijn leven te vinden. Door het werk bij Cycloon heb ik precies de juiste balans. Het is namelijk flexibel werk, net als bij muziek. In de muziek heb je nooit kantoortijden. Het is altijd verschillend wanneer je daarmee bezig bent. Daarom is het heel goed met elkaar te combineren. Muziek is ook meer intellectueel, want het is niet zoveel verbonden met beweging. Nu ik door het werken bij Cycloon weet hoe goed het voelt om te bewegen, wil ik dat blijven doen. Ik vind dat heerlijk.”

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >