Door de ogen van de supporter: Wisselen

Wisselen, een term die je op verschillende manieren kunt opvatten als je kijkt naar het zaalvoetballen. Als je kijkt naar het team bijvoorbeeld zie je de laatste tijd een wisselende samenstelling. Vaste basisspelers Ruben, Simon en Thomas zijn eigenlijk altijd aanwezig. De rest wisselt een beetje en is afhankelijk van diverse factoren. Van persoonlijke (blessures/ vorm van de dag, gezinsuitbreidingen, verhuizing, vakantie, etc.) tot werkgerelateerd (’s avonds laat klaar met werken, vergadering etc.). Helaas heeft dit laatst er ook toe geleid dat er een wedstrijd op het laatst moest worden geschrapt omdat ze het team niet compleet konden krijgen. Wel vond ik het heel netjes van Thomas dat hij via de werkleiding mij ook hiervan op de hoogte bracht. Stond ik tenminste niet voor niks bij de hallen. Complimentje voor hem dus!

Tijdens het spel

De wisselingen in teamsamenstelling hebben helaas ook tot gevolg dat de reservebank af en toe angstvallig leeg is. In de optimale situatie heb je daar minimaal 2 spelers zitten, zodat je tijdens het spel regelmatig kunt wisselen en spelers even op adem kunnen komen. Of je kunt iemand die tijdens de wedstrijd geblesseerd raakt snel vervangen. Zonder deze wissels is het af en toe knap lastig. Een wedstrijd duurt 50 minuten en je begrijpt dat een speler die de volle tijd speelt, na afloop best heeft moeten aanpezen en dan ook af en toe verslapt. Als je tussendoor even uitrust, houd je veel beter vol en kun je het veel beter belopen. Helaas is dat zonder de reserves op de bank best lastig.

Omschakelen

De derde manier van wisselen is eigenlijk geen wisselen, maar eerder omschakelen. Wisselen tussen mee naar voren in de aanval en als een haas terug naar achteren bij het verdedigen. Zodra je een tegenstander hebt die dat  heel snel kan, merk je meteen dat sommige spelers hier moeite mee hebben. Met als gevolg dat er soms toch wel wat onnodige tegendoelpunten vallen.

Resultaten

Je ziet, er wordt regelmatig flink gewisseld in het zaalvoetballen, op verschillende manieren. Helaas zijn de resultaten door al deze wisselingen ook al flink wisselend. Dan heb je een tegenstander welke je op papier moet kunnen hebben, maar daar verlies je van. En als je denkt: “Dit gaat lastig worden, we mogen al blij zijn met gelijkspel”, dan winnen ze ineens met mooie cijfers. Wisselende resultaten dus. Maar dat is ook een deel van de charmes van zaalvoetballen. Je kunt gewoon nergens echt van op aan.

Voetballers gezocht

Het enige dat zeker is, is dat er eigenlijk nog wel wat versterkingen bij mogen. Een paar extra spelers zou best heel fijn zijn en de mannen van ZVT Cycloon wat lucht geven. Dus ben jij die Zwolse fietskoerier met het verdedigend talent die wij zoeken? Of zit jij nu achter je computer in je kantoor aan de Zwartewaterallee of bij de servicedesk en heb jij best een heel goed balgevoel? En het lijkt je wel wat om met de mannen mee te doen? Of speel je al bij een ander zaalvoetbalteam en zie je een transfer wel zitten? Meld je dan even bij een van onze voetbalhelden en wie weet moedig ik jou dan volgend seizoen ook wel aan!

Voetbalgroetjes,

Jenny Pit