Cycloon, duurzaamheid en sociaal ondernemen gaan hand in hand. Bij ons staan mens en milieu op de eerste plaats en daar zijn we trots op. We dragen allemaal ons steentje bij om onze organisatie zo groen en sociaal mogelijk te maken.
Niek Karrenbelt is sinds 2016 Logistiek en Facilitair manager op ons hoofdkantoor in Zwolle. Hij is verantwoordelijk voor, zoals hij het zelf zegt: “wielen en stenen”.
Hij geeft je een kijkje achter de schermen in de wereld van duurzaam en sociaal inkopen én geeft jou tips om daar zelf mee te starten.
"In 2002 begonnen we op de fiets: bewegen, frisse lucht en hard werken zit ons DNA. Zo zijn we begonnen en zo zijn we nog steeds. Dat ‘schone werken’ hebben we doorgevoerd in onze hele bedrijfsvoering.
We hebben 41 eigen vestigingen, bijna 1000 fietsen en zo’n 85 voertuigen waarmee we post en pakketten bezorgen. Maar die groei heeft ons in de kern niet veranderd. Hoe groot we ook worden, ondernemen met respect voor mens én milieu is voor ons nog steeds het belangrijkst. En dat voeren we door in de kleinste dingen."
Met kleine aanpassingen kun je veel meer impact maken dan je denkt. Niek Karrenbelt Logistiek en facilitair manager bij Cycloon
"We vinden het ontzettend belangrijk dat we onze voetafdruk op de wereld zo klein mogelijk houden. Dat doen we door niet alleen te kijken naar de manier waarop de producten gemaakt worden, maar ook door wie ze gemaakt worden. Je moet niet alleen denken aan de centen, maar ook aan wat je achterlaat.
Bij het selecteren van de bedrijven waar we inkopen, kijken we daarom naar de impact van de producten én van het bedrijf zelf. We stellen hoge eisen aan onszelf, maar ook aan onze partners."
"Van duurzame brandstof voor onze bestelwagens tot fietsbroeken, we kopen zo duurzaam mogelijk in. Alle kleine aanpassingen maken een verschil en alle kleine aanpassingen samen maken een grote impact.
Loop eens een rondje door je pand en kijk of afval, licht elektrische apparaten duurzamer kunnen. Ons papier is gemaakt van landbouwafval, onze pennen van biologisch afbreekbaar materiaal. De bedrijfskleding wordt gemaakt van gerecyclede stoffen en het interieur in onze vestigingen is tweedehands.
Om al onze vestigingen te betrekken in duurzaam werken, hebben we een online webomgeving gebouwd waar onze inkopers duurzame kantoorartikelen kunnen bestellen.
Wanneer we een nieuwe vestiging openen, gaan we op zoek naar gebruikte inboedels en tweedehands spullen om de vestiging mee in te richten. Wat we niet tweedehands kunnen krijgen, zoals onze balies van duurzaam hout, laten we maken door een sociale onderneming die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het is voor ons belangrijk dat niet alleen wij oog hebben voor die kwetsbare doelgroep, maar onze contractanten ook."
Je hoeft geen klimaatgoeroe te zijn. Niek Karrenbelt Logistiek en facilitair manager bij Cycloon
"Fijnstof, plastic, CO2-uitstoot en uitbuiting: mens en milieu hebben in deze tijd heel wat te verduren. We hebben wat te verantwoorden aan onze aardbol”, aldus Niek. Sta eens wat meer stil bij de impact die je maakt. Bedrijfskleding laten produceren in Bangladesh is nú goedkoper, maar op de lange termijn juist duurder voor iedereen.
Daarom doen we wat we kunnen om onze impact te verlagen. Onze bestelbussen rijden bijvoorbeeld op CNG, oftewel groengas. Dat is op dit moment voor ons de duurzaamste optie. Onze bestelbussen moeten flinke afstanden afleggen, afstanden die nu nog niet haalbaar zijn met elektrische bestelbussen.
De ontwikkeling van elektrische bedrijfswagens loopt achter. Er is nu nog geen bestelbus op de markt die geschikt is voor wat wij doen. Zodra die er is, sta ik als eerste op de stoep om er een aan te schaffen.
Het wordt je als ondernemer ook niet altijd makkelijk gemaakt om voor duurzaam te kiezen. In een ideale wereld zijn al onze scooters elektrisch, maar de kosten zorgen ervoor dat dat op dit moment niet haalbaar is. Een elektrische scooter is nu nog vijf tot tien keer zo duur als een gewone scooter. Het verschil is nu gewoonweg nog te groot om volledig over te stappen.”
Wanneer duurzaamheid en socialer ondernemen nog geen onderdeel zijn van je bedrijfscultuur, lijkt het moeilijker dan het is om er mee te starten. Iedereen wil duurzaam zijn, tot een bepaalde prijs. Maar je hoeft geen klimaatgoeroe te zijn, met kleine aanpassingen kun je veel meer impact maken dan je denkt.
Stap over op fairtrade koffie en thee, haal biologische boodschappen voor de lunch, recycle je afval en betrek je personeel erbij. Het gaat om kennis. Als je een paar mensen hebt die enthousiast zijn en er in hun vrije tijd al mee bezig zijn, krijg je die mensen mee.
Daarna is het tijd om het grootser aan te pakken en duurzaamheid en sociaal inkopen in je jaarplannen mee te nemen. Kijk naar je inkoopstromen: wat betaal ik nu en wat heb ik over voor de duurzame, sociale optie? Er is meer mogelijk dan je denkt. Formuleer vervolgens drie tot vijf doelen per periode (doe niet alles tegelijk). En zorg dat iedereen daar op zijn of haar eigen manier aan meewerkt.
Het is hartstikke mooi dat je groene energie afneemt, maar het is nóg mooier als de mensen op kantoor er dan ook aan denken de lampen uit te doen in ongebruikte ruimtes en de verwarming niet hoger te zetten dan nodig. Communiceer dus regelmatig over de voortgang. Het is even een omslag, maar juist door er samen aan te werken wordt het normaal. Cultuur is het lastigste om te veranderen, maar zodra er draagvlak is, komt de rest vanzelf."