Stijlelement bladeren

De geschiedenis van Cycloon in vogelvlucht

Van bijbaan naar landelijk dekkend netwerk

“Heb je op de fiets wel eens de uitlaatgassen van de auto naast je ingeademd?”, vraagt Eddy, oprichter van Cycloon. “Dat kan toch niet goed zijn!” Zijn persoonlijke missie om de wereld mooier, schoner en gezonder te fietsen, werd uiteindelijk ons grotere doel. Fietsen maakt het verschil!

2002: de eerste Cycloon-vestiging

Na een bijbaantje als fietskoerier, opent Eddy in 2002 de eerste fietskoeriersvestiging in Zwolle. Met 2 andere fitte fietskoeriers biedt hij een snel en duurzaam alternatief voor bezorging en logistiek in de stad. En dat valt op: het aantal klanten, fietsen en collega’s groeit snel.

2006: starter van het jaar

Het succes blijft niet onopgemerkt. In 2006 wordt Cycloon uitgeroepen tot starter van het jaar.

2007-2010: nieuwe vestigingen en collega's

Naast Zwolle, opent Cycloon ook vestigingen in Groningen en Arnhem. Het aantal koeriers groeit uit naar 43, waaronder ook Nick Vreeswijk (nu operationeel directeur) en Marieke Snoek (nu algemeen directeur).

2012: eerste postvestiging

In 2012 vraagt de sociale werkvoorziening in Zwolle hulp aan Cycloon. Met de ervaring van de fietskoeriers richt Cycloon duidelijke werkprocessen voor hun postafdeling in. De begeleiding van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgt bijzondere aandacht. De aanpak werkt en resulteert uiteindelijk in de overname van het postbedrijf.

2013-2015: nieuwe vestigingen en collega's

Met Zwolle als voorbeeld volgen in de jaren erna soortgelijke overnames van postbedrijven. In 2015 staat de teller op 8 postvestigingen en in totaal 450 collega’s.

2016: Fietskoeriers.nl

Ook de fietskoeriers blijven uitbreiden. In 2016 neemt Cycloon het initiatief voor Fietskoeriers.nl; een platform waarbinnen diverse fietskoeriersbedrijven in ruim 30 steden samenwerken. Daarmee is de eerste en enige stedelijke bezorgservice op de fiets met landelijke dekking een feit.

2017: nieuwe directie

Marieke, die sinds 2013 al deel uitmaakt van de directie, wordt in 2017 algemeen directeur. Nick ondersteunt haar als operationeel directeur. Oprichter Eddy doet definitief een stap terug, maar blijft op de achtergrond betrokken bij Cycloon.

2020: nieuwe vestigingen en collega's

Met 35 eigen vestigingen is Cycloon vandaag dé groene en sociale bezorgexpert van Nederland. Een landelijk opererend bedrijf waar ruim 1.100 mensen, met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt, persoonlijk en professioneel kunnen groeien.