Volg je pakket Inloggen

De geschiedenis van Cycloon in vogelvlucht

Van bijbaan naar landelijk dekkend netwerk

“Heb je op de fiets wel eens de uitlaatgassen van de auto naast je ingeademd?”, vraagt Eddy, oprichter van Cycloon. “Dat kan toch niet goed zijn!” Zijn persoonlijke missie om de wereld mooier, schoner en gezonder te fietsen, werd uiteindelijk ons grotere doel. Fietsen maakt het verschil!

2002: de eerste Cycloon-vestiging

Na een bijbaantje als fietskoerier, opent Eddy in 2002 de eerste fietskoeriersvestiging in Zwolle. Met 2 andere fitte fietskoeriers biedt hij een snel en duurzaam alternatief voor bezorging en logistiek in de stad. En dat valt op: het aantal klanten, fietsen en collega’s groeit snel.

2006: starter van het jaar

Het succes blijft niet onopgemerkt. In 2006 wordt Cycloon uitgeroepen tot starter van het jaar.

2007-2010: nieuwe vestigingen en collega's

Naast Zwolle, opent Cycloon ook vestigingen in Groningen en Arnhem. Het aantal koeriers groeit uit naar 43, waaronder ook Nick Vreeswijk (nu operationeel directeur) en Marieke Snoek (nu algemeen directeur).

2012: eerste postvestiging

In 2012 vraagt de sociale werkvoorziening in Zwolle hulp aan Cycloon. Met de ervaring van de fietskoeriers richt Cycloon duidelijke werkprocessen voor hun postafdeling in. De begeleiding van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgt bijzondere aandacht. De aanpak werkt en resulteert uiteindelijk in de overname van het postbedrijf.

2013-2015: nieuwe vestigingen en collega's

Met Zwolle als voorbeeld volgen in de jaren erna soortgelijke overnames van postbedrijven. In 2015 staat de teller op 8 postvestigingen en in totaal 450 collega’s.

2016: Fietskoeriers.nl

Ook de fietskoeriers blijven uitbreiden. In 2016 neemt Cycloon het initiatief voor Fietskoeriers.nl; een platform waarbinnen diverse fietskoeriersbedrijven in ruim 30 steden samenwerken. Daarmee is de eerste en enige stedelijke bezorgservice op de fiets met landelijke dekking een feit.

2017: nieuwe directie

Marieke, die sinds 2013 al deel uitmaakt van de directie, wordt in 2017 algemeen directeur. Nick ondersteunt haar als operationeel directeur. Oprichter Eddy doet definitief een stap terug, maar blijft op de achtergrond betrokken bij Cycloon.

2020: nieuwe vestigingen en collega's

Met 35 eigen vestigingen is Cycloon vandaag dé groene en sociale bezorgexpert van Nederland. Een landelijk opererend bedrijf waar ruim 1.100 mensen, met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt, persoonlijk en professioneel kunnen groeien.

2022: meerderheidsbelang bol.com in Cycloon

Door de samenwerking met bol.com ontstaat er een toekomstbestendige positie van Cycloon, met sterke groeimogelijkheden in een competitieve bezorgmarkt.

Voor bol.com zorgt de samenwerking dat een groter deel van de pakketten per fiets bezorgd kan worden. Het betreft hier zowel pakketten van bol.com zelf als pakketten van verkooppartners die hun artikelen opslaan in de distributiecentra van bol.com.

Dàààg Fietskoeriers.nl

2022: Cycloon

De bezorging van post en pakketten deden we al samen. Vanaf nu fietsen we ook onder dezelfde naam. Met hetzelfde nieuwe logo. In dezelfde kleding. Op dezelfde fietsen. Als één ploeg. Waar iedereen zich bij aan kan sluiten. Fietskoeriers.nl en Cycloon Post & Fietskoeriers gaan verder als één merk: Cycloon

Onze vernieuwde huisstijl past nog beter bij wie we zijn: de koploper in sociale en duurzame bezorging.

Oké, we blijven ‘die rooie bezorger’ waarmee we al 20 jaar opvallen. Wie voor de sociaalste en duurzaamste bezorgoptie kiest, kiest voor Cycloon!

Verschil maken

Samen fietsen we de wereld mooier

Wil je advies om zorgvuldig, duurzaam, sociaal en snel pakketten te versturen? Neem contact op, we helpen je graag!

Zakelijk contact

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >