Volg je pakket Inloggen

De groene en sociale bezorgexpert Cycloon is in het bezit van de hoogst haalbare PSO-certificering. Door het behalen van Trede 3 én de 30+-certificering toont de organisatie aan op het gebied van sociaal ondernemerschap tot de 10% best presterende bedrijven in Nederland te behoren. Het personeelsbestand bestaat daarnaast voor meer dan 30% uit mensen uit de PSO-doelgroep.

De Cycloon-methodiek: ontwikkeling van mensen

Cycloon werd in 2002 opgericht door Eddy te Rietstap, die al sinds 1999 actief was als fietskoerier in Groningen. De organisatie kent inmiddels ruim 30 vestigingen en heeft zo’n 650 postmedewerkers en 250 fietskoeriers in dienst. Van de postmedewerkers heeft het overgrote deel een (voormalige) arbeidsafstand. Er zijn daarmee bij Cycloon meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam, dan bij organisaties in dezelfde grootteklasse. Het begint allemaal als SW-bedrijf Wezo Cycloon in 2012 vraagt om de processen op hun postafdeling eens kritisch te bekijken. De werkwijze van de fietskoeriers blijkt ook prima te werken voor de postbezorging. Een samenwerking ontstaat en niet veel later neemt Cycloon de eerste postafdeling over.

Overhandiging van het PSO-certificaat bij Cycloon Amersfoort

‘Cycloon werkt met een eigen methodiek om mensen, met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt, te ontwikkelen’, vertelt Alice Engelen, Coördinator Mens en Ontwikkeling bij Cycloon. ‘We streven ernaar om iedereen een fijne werkplek te bieden met respect voor elkaar, waarbij we samen verantwoordelijk zijn dat het werk aan het eind van de dag klaar is, zodat we allemaal met een voldaan gevoel naar huis gaan. Bij een collega met een arbeidsafstand kijken we naar wat hij of zij wél kan. Het is geen ramp als iets niet gelijk lukt. Als je het maar probeert. Dat is in onze ogen ontwikkeling. Met de Cycloon-methodiek bezorgen we heel veel mensen met een (voormalige) arbeidsafstand een plezierige werkdag. En ondertussen maken we ook nog eens heel veel klanten blij.’

Gezamenlijke verdienste

Door hun prestaties op het gebied van sociaal ondernemen is Cycloon nu in het bezit van de hoogst haalbare PSO-certificering. De onafhankelijke audit is uitgevoerd door DEKRA, en het certificaat zal voor een periode van twee jaar geldig zijn. Vanuit Cycloon was Alice Engelen verantwoordelijk voor de certificering. ‘De bedrijfsleiders van onze 23 postvestigingen werken dagelijks met de collega’s met een arbeidsafstand en hebben hierover contact met de aangesloten SW-bedrijven. Miranda Wormgoor (consultant Extend MVO) heeft samen met de bedrijfsleiders en de SW-bedrijven verschillende dossiers doorgenomen en op 60 daarvan een proefaudit afgenomen. Gert Mulder (adviseur Werk en Ontwikkeling SW-bedrijf Wezo) heeft vervolgens de dossiers die werden uitgekozen voor de audit vol passie toegelicht. Dat we nu de hoogste trede én het certificaat hebben behaald, is dus echt een gezamenlijke verdienste.’

Met de Cycloon-methodiek bezorgen we heel veel mensen met een (voormalige) arbeidsafstand een plezierige werkdag. En ondertussen maken we ook nog eens heel veel klanten blij. Alice Engelen Cycloon

Over de PSO

De PSO is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2, en Trede 3. Via deze benadering kunnen organisaties doorgroeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving. PSO-certificaten zijn twee jaar geldig.

De PSO Trede 3 | 30+ certificering

Trede 3 | 30+ is de hoogst haalbare erkenning op de PSO-Prestatieladder. Met deze certificering toont Cycloon niet alleen aan tot de 10% best presterende bedrijven te behoren, maar ook dat minimaal 30% van hun personeelsbestand bestaat uit mensen uit de PSO-doelgroep, conform artikel 2.82 van de herziene Aanbestedingswet.

Over Cycloon

Cycloon is dé groene en sociale bezorgexpert. Geboren uit passie voor fietsen en het milieu, bezorgen zij post en pakketten door heel Nederland. Op de fiets, aangedreven door bruine boterhammen. De ontwikkeling van hun mensen vinden zij minstens zo belangrijk! Daarom bieden zij collega’s zonder én met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek om – persoonlijk en in hun werk – te kunnen groeien. Cycloon staat voor snelle levering, verrassend scherpe prijzen en maatschappelijke impact. Samen fietsen we de wereld mooier!

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >