Volg je pakket Inloggen

We zeggen niet dat iedere organisatie een sociale werkplek moet creëren, maar we zeggen wel dat het vaak mogelijk is. We vroegen onze jobcoaches om tips.

Hoe laat je iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt meedoen in jouw bedrijf?

In dit stuk delen onze jobcoaches Jeroen, Barth en Daan (op de foto v.l.n.r.) negen tips om een plek te creëren voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.

1. Stel eenvoudig werk beschikbaar

Ondernemers willen graag een interessante werkplek creëren voor iemand. Ze voelen zich bezwaard om een rotklusje te geven. Ze zeggen dan: ‘Ja, maar ik heb alleen maar een magazijn dat aangeveegd moet worden.’ Eenvoud is juist prima. Laat iemand bij de basis beginnen. Structuur is vaak al een belangrijke eerste stap. Je kunt prima starten met simpele klusjes. Als iemand zich ontwikkelt, kun je het werk verder uitbreiden.

2. Zoek contact met het UWV of de gemeente

Zij hebben in beeld welke mensen in het doelgroepregister zitten. Bovendien wordt een (externe) coach vaak vergoed door de gemeente. Zie het als een kans om met de gemeente en het UWV samen te werken. Jullie hebben een gezamenlijk doel om iemand een zinvolle werkplek te geven.

3. Bepaal wie de jobcoach wordt

Het doel is dat de werknemer het werk zelfstandig kan uitvoeren, maar tot die tijd is een vast aanspreekpunt prettig voor zowel de werknemer als werkgever. Is er iemand binnen jouw organisatie die deze rol leuk vindt? Iemand met zowel leidinggevende als coachende kwaliteiten?

Heb je niemand in huis die dit kan doen? Er zijn verschillende bureaus die kunnen helpen.

Kijk op de website van het UWV naar erkende jobcoachbedrijven >

4. Doe de Harrie-training.

Heb je gekozen voor een interne jobcoach? Overweeg de Harrie-training. Dat is een complete korte interne jobcoach-training. Een opleiding van een aantal dagen, waarop verschillende casussen worden behandeld, over ziektebeelden, beperkingen en hoe je daarmee om zou kunnen gaan. Heel praktisch. Bij Cycloon krijgen alle teamleiders die.

Lees meer op: www.ikbenharrie.nl/

5. Begin met een proefplaatsing

Neem ruimte om te oordelen of iemand de bepaalde taken kan uitvoeren. Na twee maanden evalueer je. Lukt het de werknemer om zijn werk zelfstandig uit te voeren? Zijn alle kneepjes van het vak bijgebracht? Moet iemand nog wat leren? Moet de werkplek aangepast worden? Zien alle betrokkenen een verdere samenwerking zitten?

6. Plan iemand de eerste maand boventallig in

Zo leg je niet direct teveel druk op het werk. En zit je niet met de gebakken peren, als het iemand nog niet lukt of als iemand niet op komt dagen.

7. Heb geduld en geef complimenten

Heb geduld als het even een dag minder gaat.

Iedereen die complimenten krijgt voor goed werk, groeit. Je zult zien dat mensen grote stappen kunnen maken. Vergeet dus niet te complimenteren, ook als ze het al lange tijd goed doen.

8. Denk in mogelijkheden

Bij Cycloon denken we dat achter niet willen, altijd niet kunnen zit. Denk dus in mogelijkheden. Bedenk niet alleen hoe je de medewerker beter kunt begeleiden, maar ontwikkel ook de werkplek. En heb oog voor de sociale context van de medewerker. Waar komt iemand vandaan? Wat is iemands achtergrond? Waarom werkt iemand?

Als je gericht bent op iemands mogelijkheden, is er altijd een manier.

9. Wees op de hoogte van alle regels (potjes)

Natuurlijk heb je als ondernemer een uitdaging door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Het UWV denkt met je mee. Twee belangrijke drempelverlagers om te starten met sociaal ondernemen:

a) De loonwaardemeting
Zodra iemand komt werken, volgt een loonwaardemeting; hoe is iemands arbeidsvermogen ten opzichte van een reguliere persoon? De gemeente of het UWV compenseren het verschil, waardoor je samen een stuk van de financiële lasten deelt.

b) De no-risk-polis:
Dat is een groot voordeel voor de werkgever: als iemand ziek is of niet komt opdagen, dan hoef je die dag niet te betalen.
Lees hier mee over de no-risk-polis van het UWV >


Dit waren de negen tips. We zijn overtuigd dat ook jij kunt starten met een sociale werkplek. Door te leren ‘in the job’ en met passende begeleiding kan iemands afstand tot de arbeidsmarkt worden weggenomen. Dat iemand aan het werk kan is het doel én het middel.

Het kan. Bij Cycloon bewijzen we dat. Hopelijk inspireren we jou ook.

Rest nog één vraag:
Welk eenvoudig werk zou in jouw organisatie gedaan kunnen worden door iemand met afstand tot de arbeidsmarkt?

Sportieve groet,

Jeroen, Bhart en Daan
Jobcoaches bij Cycloon

PS. Dit interview is gepubliceerd in ons sociaal en duurzaamheidsverslag 2021.

Wil je dat jouw boodschap écht overkomt?

Cyloon draagt bij aan jouw SROI (social return on investment).

Wij kunnen alle post en pakketten volledig verzorgen. Snel, efficiënt en scherp geprijsd.

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >