Volg je pakket Inloggen

1. Bezorging in de last-mile, en niet daarbuiten
De scope van dit onderzoek is beperkt tot besparing van uitstoot van bezorging op de fiets in de last-mile: vanaf het warehouse aan de rand van de stad tot aan het gekozen bezorgadres. Dit onderzoek richt zich op bezorging in de stad, pakketbezorging buiten de bebouwde kom is dus buiten beschouwing gelaten. Het gaat om de steden. Daar kan de bezorgmarkt snel veel verschil maken, door pakketten te bezorgen op de fiets!

2. Niet alleen CO2, maar CO2 - equivalent
Bij uitstoot kijken we niet alleen naar koolstofdioxide (CO2), maar ook naar andere broeikasgassen zoals lachgas (N2O) en methaan (CH4). Deze broeikasgassen zijn schadelijker voor het klimaat dan CO2. Daarom worden de uitstootcijfers omgerekend naar CO2 -equivalent. De omrekening is gebaseerd op het Global Warming Potential (GWP) – dat is de mate waarin een gas bijdraagt aan het broeikaseffect.

3. De totale uitstoot WTW – Well-To-Wheel
In deze berekening zit meer dan alleen de uitstoot die komt kijken bij het verbranden van gas of opwekken van windenergie. In de berekening werken we met Well-To-Wheel (WTW) emissies. WTW emissies bevatten zowel directe als indirecte emissies; dus niet alleen bezorging op de fiets, maar ook het maken van de fiets. Zo kijken we dus naar de volledige impact van de bezorgmarkt.

4. Uitstoten én besparen
Doordat we weten wat de CO2eq-uitstoot is van de verschillende bezorgmogelijkheden, weten we ook hoeveel bedrijven kunnen besparen / reduceren door voor Cycloon te kiezen.

Belangrijkste bron: CO2emissiefactoren.nl

De cijfers

Wat zijn de kerngetallen voor dit onderzoek?

De ene bestelwagen is de andere niet, net als vrachtfietsen en pakketjes; ze hebben verschillende grootten, vormen en gewicht. Voor dit onderzoek namen we een aantal uitgangspunten gebaseerd op interne en externe bronnen, zodat we een nauwkeurige vergelijking kunnen maken:

  • Er gaan 140 pakketten mee in 1 vrachtfiets (eigen data Cycloon).
  • Het gemiddelde aantal kilometer in de last-mile per pakket is 0,48 km (eigen data Cycloon).
  • 48% van onze eigen fietsen rijdt elektrisch (groene stroom).
  • Een elektrische bestelbus is vergelijkbaar met een Fiat E-Ducato​.
  • Een bestelbus rijdt exact hetzelfde aantal kilometers om een pakket te bezorgen als een fiets (wat in praktijk natuurlijk niet zo is, een fiets kan vaker binnendoor)

Kleine disclaimer
We hebben meer uitgangspunten genomen. Van het gewicht van een gemiddelde cargobike tot kwh per batterij voor een elektrische fiets. Te veel om hier te delen. Wat we hiermee willen zeggen: Sinzer heeft heel secuur onderzoek gedaan. En als je meer informatie wilt, dan gaan we daar graag over in gesprek!

De kennis

Hoe helpen we bedrijven met deze informatie?

Steeds meer bezorgdiensten labelen zichzelf als klimaatneutraal, omdat ze hun CO2eq-uitstoot compenseren. Prima, voor de korte termijn. Maar we zijn op aarde voor de lange rit. Wat je niet uitstoot, hoef je niet te compenseren. Reduceren is effectiever. En op de fiets is de uitstoot vrijwel niets.

Lees ook: Wat is CO2-compensatie en waarom schiet het klimaat er niets mee op?

Reduceren is beter. Met dit onderzoek (en onze Impactmeter) maken we inzichtelijk hoeveel CO2eq-uitstoot bedrijven kunnen besparen, door te kiezen voor bezorging op de fiets.

Bekijk de onderzoeksresultaten
Verschil maken

Samen fietsen we de wereld mooier

Wil je advies om zorgvuldig, duurzaam, sociaal en snel pakketten te versturen? Neem contact op, we helpen je graag!

Zakelijk contact

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >