Volg je pakket Inloggen

Van dance naar mens

In gesprek met Robert Jan van Wolde

Dit interview is ene onderdeel van ons sociaal en duurzaamheidsverslag 2021.

Robert Jan werkte dertien jaar lang in de evenementenwereld. Met zijn team bouwde hij aan de grootste festivals van ID&T, zoals Mysteryland. Daar werkte hij veel met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Stoere mannen en vrouwen, en met de juiste begeleiding stuk voor stuk topwerknemers!

Inmiddels is Robert Jan operationeel manager Cycloon Post. We zochten hem op.

Hoe kijk je naar de cijfers van 2021?

“We hebben een stevige ambitie uitgesproken: 1500 sociale banen in 2025. Afgelopen jaar moest eerst ons team op orde komen, maar inmiddels staat dit als een huis. De handrem kan los.”

Geleerd om te denken in mogelijkheden. Robert Jan van Wolde

Wat bedoel je met team op orde brengen?

“Extra teamleiders met name, dat is de belangrijkste positie als we meer sociale banen willen. Zij moeten én de post rendabel wegzetten én collega’s aansturen. Collega’s die om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Die de ene dag meer aandacht nodig hebben dan de andere. Die basis is op orde. Met de juiste handvatten helpen we meer collega’s aan een volwaardig dienstverband.”

Dan moet je meer poststukken verwerken...

“Dat klopt, voor elke 50.000 poststukken per maand, kunnen we 15 fulltime sociale banen creëren. En dat is nodig. Er zitten nog duizenden mensen thuis. Naast uitbreiding van bezorging, zoals brievenbuspakketten en meer postcodes om te lopen, denken we aan ander geschikt werk, zoals fietsonderhoud en stafondersteuning. Maar post blijft de basis.”

Waaruit blijkt die verwachte groei?

“In principe is de post een krimpende markt, maar er blijft altijd vraag naar communicatie op papier. Dit verslag wordt ook gedrukt, zodat onze boodschap beter overkomt.

We concurreren met de grootste postbezorger van Nederland, ook op prijs. Meestal zijn we goedkoper, soms net zo duur, maar overall voordeliger dan andere spelers op de markt. Dat is een aantrekkelijke uitgangspositie. Zeker als we de kwaliteit van ons werk zo hoog houden.

Daarnaast staat Social Return On Investment (SROI) hoog op veel agenda’s. Wij worden steeds meer gevraagd om het hele proces van inkomende en uitgaande post te regelen.”

Als je terugblikt op 2021, wat waren de hoogtepunten?

“Dan denk ik aan de verkiezingspost, de PSO 30+-certificering en de comeback van Arjen Robben...”

Waarom was de verkiezingspost een hoogtepunt?

“In meerdere gemeenten mochten we verkiezingspost lopen. Dat is een grote en zeer verantwoordelijke klus. Niks mag fout gaan. De ontvangers en gemeenten zitten er bovenop, en als het misgaat, dan ook de pers. Weer geen klachten, dat maakt me trots. Daarmee bewijzen we dat we ook extreem grote postaantallen tijdig en correct weten te bezorgen.”

Wat is het PSO 30+-certificaat?

“Dat geeft aan dat ten minste 30% van een organisatie bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij zitten zelfs ruim boven de 50%. Het is mooi dat het certificaat weer verlengd is, maar dat we het doen is belangrijker.”

Toen kwam de comeback in Groningen!

Zijn gezicht straalt: “Het jaar van Arjen Robben mochten we zowel de post als de pakketten voor FC Groningen bezorgen. Ze verkochten duizenden extra shirtjes. Dat leverde direct extra werkgelegenheid op voor drie collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen de hype rond Robben afzwakte, keerde het Martini Ziekenhuis terug als klant. Ook een grote postverzender. Dat maakte de comeback in Groningen compleet."

Het belangrijkste is dat we mensen lostrekken die vastzitten. Dat ze weer vertrouwen krijgen en volop meedoen in de maatschappij.” Robert Jan van Wolde

Wat is het geheim van een sociale werkgever?

“De sfeer is bepalend. Bij een nieuwe baan komen we de eerste dagen allemaal vermoeid thuis en ploffen we het liefst op de bank voor Netflix. Bij een sociale baan, moet je net iets meer tijd in iemand investeren, iemand net iets meer zelfvertrouwen geven.

Daarom zijn onze teamleiders zo belangrijk. Hun grootste kwaliteit is dat ze de ander laten inzien dat iemand zoveel meer kan dan dat hij of zij zelf dacht. Als je dat goed doet, dan lukt het bijna altijd om van een sociale baan een volwaardige baan te maken.”

Heb je al nieuws van 2022?

“We investeren in nog een sorteermachine. Daar kunnen we per uur duizenden poststukken extra mee verwerken. Zo worden we ook interessant voor drukkerijen en printbedrijven.

Maar het belangrijkste is dat we mensen lostrekken die vastzitten. Dat ze weer vertrouwen krijgen en volop meedoen in de maatschappij.”

Kijk je al uit naar Kerst?

Lachend: “De laatste maanden van het jaar zijn het drukst: kerst, oud & nieuw, organisaties die hun medewerkers een kaartje of attentie sturen. Dan helpt iedereen mee, dat geeft veel voldoening.

We hebben sowieso de afspraak dat iedereen bij Cycloon een aantal keer per jaar meeloopt, zodat ze gevoel houden bij wat we doen: post en pakketten bezorgen op de fiets. Dat kenmerkt de hechte club die we zijn.

Maar we doen het hele jaar door belangrijk werk, vergeet dat niet. Mensen die lang hoorden dat ze niet veel konden, krijgen bij ons een grote mate van verantwoordelijkheid en vertrouwen. En dat betalen ze dubbel en dwars terug.”

Wat dat betreft biedt post kansen.

“Precies, we hebben de kennis, het materiaal en de juiste mensen in huis. Het hele proces van postbezorging laten doen door Cycloon is altijd een goede keuze."

Robert Jan van Wolde
Operationeel manager Cycloon Post

PS. Dit interview is onderdeel van ons sociaal en duurzaamheidsverslag 2021.

Meer weten over Postberzorging?

We vertellen je graag over onze full service postbezorging.

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >