Droom, denk en doe maar duurzaam...
In gesprek met Lucas Hullegie
In gesprek met Lucas Hullegie
Dit interview is onderdeel van ons sociaal en duurzaamheidsverslag 2021.
In 2014 richtte hij Sportief Opgewekt op, om sportverenigingen te helpen hun accommodaties te verduurzamen. Nu werkt hij met BOXO aan herbruikbare verzendverpakkingen, een schaalbaar alternatief voor single use wegwerpverpakkingen voor retailers.
Naast ondernemer is Lucas commercieel manager bij Cycloon, we spraken hem over onze duurzaamheidsambities.
Laadcapaciteit van een kleine bestelbus, maar dan met trappers. Lucas Hullegie
Hoe kijk je naar de cijfers hierboven?
“De groei die we doormaken tegenover de mogelijkheden om te verduurzamen, is uitdagend. Dat gaan we aan. We hadden als doel klimaatneutraal te worden, maar durven die grens te verleggen en te gaan voor klimaatpositief. We leggen de lat hoog, maar geloven dat het kan.”
Wat houdt die doelstelling in: klimaatpositief?
“We willen zo min mogelijk CO₂ en andere broeikasgassen uitstoten. We passen bijvoorbeeld ons wagenpark aan, maar denk ook aan onze gebouwen, met de juiste verlichting en isolatie. We brengen al onze uitstoot in kaart en zetten vervolgens in op maximale reductie: duurzaam vastgoed, duurzaam wagenpark, duurzame inkoop.
Daarnaast gaan we steeds meer CO₂ compenseren. We wekken groene energie op door zonnepanelen, maar gaan ook samenwerken voor herstel van de biodiversiteit in Nederland, bijvoorbeeld door bijenkasten bij onze vestigingen te plaatsen.
Kortom: we gaan meer broeikasgassen verwijderen dan dat we uitstoten, waardoor in de praktijk steeds minder CO₂ in de lucht zit. Dan zijn we klimaatpositief.”
We kunnen tonen welke impact bedrijven en hun klanten daadwerkelijk maken door te kiezen voor Cycloon. Lucas Hullegie
Welke ontwikkelingen in 2021 wil je benoemd hebben?
Hij denkt even na. “We benaderen logistiek vanuit de fiets. Met onze leverancier hebben we een nieuwe verlengde vrachtfiets ontwikkeld. Die is echt uniek!”
Vertel...
“We hebben al grote vrachtfietsen met de laadcapaciteit van een kleine bestelbus, maar dan met trappers. Samen met Bullitt, onze leverancier, ontwikkelden we afgelopen jaar nieuwe fietsen. Eén van de grootste vrachtfietsen van Nederland: de Bullitt X.
Daarin kunnen nog meer pakketten. Hierdoor is er nog minder reden voor die busjes in de straat.”
Maar jullie wagenpark groeit ook...
“Wagens zijn echt voor buiten de steden. In de stad fietsen we. We rijden niet met bussen woonwijken in om pakketten te bezorgen. Dat vinden we vanzelfsprekend, vanwege de leefbaarheid, verkeersveiligheid en luchtkwaliteit van de mensen die daar wonen. Onze wagens rijden buiten de steden. Eerst reden we veel op groengas, maar ook de grootst mogelijke auto’s werden te klein. De nieuwe bakwagens rijden op HVO100, een van de schoonste brandstoffen van dit moment.
Daarnaast hebben we onlangs vier elektrische bussen aangeschaft. Die zijn echt om in buitengebieden te rijden. Zo zorgen we dat ook onze regionale ritten schoon rijden.”
We laten zien dat de bezorgmarkt socialer en groener kan. Lucas Hullegie
Je noemde al dat je wilt dat klanten duurzamer worden?
“Ja, en dat willen zij vaak ook. Niet alleen organisaties als WNF, die in alles duurzaam denken, maar bijvoorbeeld ook Otrium is echt bezig de hele keten te verduurzamen. Ook zij maken bewuste keuzes, die ons weer inspireren.
We zijn natuurlijk al hun groenste bezorger. Daarnaast zijn we in gesprek over verpakkingen. Hoe worden pakketten aangeleverd? Is plastic nodig? Hoe ver zijn ze met herbruikbare verpakkingen? Daarin kunnen we nog veel van elkaar leren. En we zijn in gesprek hoe wij nog meer kunnen bijdragen aan hun doelstellingen.”
Waar denk je dan aan?
“Data. We kunnen tonen welke impact bedrijven en hun klanten daadwerkelijk maken door te kiezen voor Cycloon. Die informatie hebben we. We onderzoeken hoe we die data nog beter beschikbaar kunnen maken en presenteren.”
Dan worden het meer partners dan klanten?
“Precies. Dat kan ook op sociaal vlak. Voor De Koffiejongens bijvoorbeeld; we pakken hun pakketjes in en bezorgen die met mensen uit de doelgroep (sociale banen red.). Zo combineren we sociale en groene bezorging, dat is het ideaal.”
Samen fietsen we de wereld mooier...
“We ondernemen met oog voor mens en milieu. We laten zien dat de bezorgmarkt socialer en groener kan. Daarin willen we nog meer een rol pakken om anderen te inspireren. Dat begint bij onszelf.
Ook Cycloners kunnen hun autokilometers verminderen en duurzamer leven. We zullen het met zijn allen moeten doen. Alle medewerkers. Alle partners. Elke dag een beetje duurzamer."
Lucas Hullegie
Commercieel manager
PS. Dit interview is onderdeel van ons sociaal en duurzaamheidsverslag 2021.
Wij nemen graag jouw post- of pakketbezorging uit handen. Sociaal en duurzaam.