Volg je pakket Inloggen

Dit interview is onderdeel van ons sociaal en duurzaamheidsverslag 2021.

Marieke startte in 2008 als fietskoerier. In 2012 werd ze directeur en medeeigenaar van Cycloon. Onder haar leiding zetten we de bezorgmarkt steeds meer in beweging. Niets voor niets ontving ze daarvoor in 2019 de JongTLN Award, uit handen van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

We spreken deze Europees kampioen Fietskoerieren (2014) over de groei en ambities van Cycloon.

Hoe kijk je naar de cijfers hierboven?

“Met trots. In 2020 stuurden bedrijven meer pakketjes naar thuiswerkers dan tijdens de lockdown in 2021. Toch groeiden we. We fietsen in meer steden, draaien meer omzet en kregen meer collega’s. Deze groei laat zien dat we de wereld weer een beetje mooier maakten. Meer impact maken. Met die blik kijk ik naar deze cijfers.”

Wat verwacht je dit jaar?

“We zullen verder groeien. Steeds meer organisaties kiezen voor duurzame en sociale bezorging, zoals bol.com, Bever en De Koffiejongens. In hoe meer steden we fietsen, hoe minder busjes op de weg rijden. Dat is de basis van ons bedrijf: wij maken de steden leefbaarder, schoner en veiliger, door te bezorgen op de fiets.”

We werken straks samen met de grootste pakkettenverzender van Nederland. Marieke Snoek

Cycloon is ambitieus, waar zit de grootste uitdaging?

“De krapte op de arbeidsmarkt maakt groeien lastig. In het hele land zoeken we nieuwe fietskoeriers. Daarnaast breiden we ICT fors uit, het verkoopteam, klantbeheer en personeelszaken. Collega’s aantrekken is een opgave, net als voor veel branches en organisatie, dat is voor ons niet anders.

Aan de andere kant merken we hoe intrinsiek gemotiveerd mensen zijn om bij ons te werken. Fietsfans en wereldverbeteraars, die vanuit hun passie in actie komen. Dat bindt ons.”

Wat waren de belangrijke momenten in 2021 voor Cycloon?

Ze denkt even na: “Er gebeurde zoveel moois. Dan zeg ik als eerst het Cycloonfestival in september.”

Cycloonfestival? Vertel...

“Wij gingen twee dagen naar een mini-camping in Twello, met zeventig Cycloners. Daar presenteerden we ons vierjarenplan KOERS 2025, dat we gemaakt hebben met 30 collega’s uit alle verschillende afdelingen binnen Cycloon. Op die dag gaven nog 40 collega’s input om de KOERS 2025 nog beter te maken.

Die avond eindigden we met een silent disco en een kampvuur. De ochtend erna dronken we samen koffie voor onze tenten. Dat was echt zo’n weekend waarop we als één ploeg koers bepaalden. Koers 2025.”

In de komende jaren willen we in meer steden zowel post- als pakketbezorging doen.” Marieke Snoek

Koers 2025, kun je dat samenvatten?

“In 2025 zijn we een impactvol en financieel gezond bedrijf. Waar medewerkers met plezier werken, zichzelf ontwikkelen en worden uitgedaagd, altijd met aandacht voor de wereld om ons heen. Daar werken we naar toe. En we blijven CO₂ reduceren in bedrijfsvoering en verkeersstromen.”

Dat betekent ook in meer steden fietsen, nog één die je wilt uitlichten?

Ze denkt na. “Enschede is wel bijzonder. Daar startten we met fietskoeriers voor pakketbezorging. Afgelopen jaar wonnen we een aanbesteding van de gemeente, waardoor we ook post kunnen lopen in deze grote stad. Die combinatie past bij ons.

We zijn niet alleen fietskoeriers, maar ook die postbezorger waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken. In de komende jaren willen we in meer steden zowel post- als pakketbezorging doen.”

Ten slotte; wat deed de voorgenomen strategische samenwerking met bol. com met je?

“Afgelopen jaar stond voor mij natuurlijk ook in het teken van die samenwerking. Op 21 december mochten we eindelijk communiceren dat bol.com medeaandeelhouder wordt van Cycloon.

Natuurlijk vroegen we ons af: willen we dit wel? We zijn een gezond bedrijf, met een eigen cultuur, hebben we bol.com nodig?

Straks werken we samen met de grootste pakkettenverzender van Nederland, dat gaf de doorslag. Samen kunnen we nog veel meer impact maken.”

Weer die groei. Hoe ga je de cultuur van korte lijnen behouden?

Ze knikt. “We hebben het managementteam uitgebreid van drie naar zeven personen. Dit maakt het mogelijk om groter te worden, maar dicht bij elkaar te blijven, zodat ons peloton compleet blijft en iedereen ons bij kan benen.

Ik heb vertrouwen in de mensen en de rol die ze hebben binnen Cycloon. Door de verantwoordelijkheid te delen, kunnen we aandacht blijven houden voor het individu. Betrokken en loyale mensen die voelen dat ze onderdeel van Cycloon zijn.”

Wil je daar nog iets aan toevoegen?

Glimlachend: “Cycloon blijft Cycloon. Hier is een sfeer ontstaan van jezelf kunnen zijn, durven demarreren, werken als één ploeg en daarna een biertje drinken. We voelen de verantwoordelijkheid om te zorgen dat die cultuur behouden blijft.”

Lukt dat?

“Ja, onze missie en visie staan namelijk als een huis. We hebben vertrouwen in de richting die we zijn ingeslagen."

Marieke Snoek
Algemeen directeur

PS. Dit interview is onderdeel van ons sociaal en duurzaamheidsverslag 2021.

Meer weten over bezorging door cycloon?

We nemen graag jouw post- en pakketbezorging uit handen.

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >