Volg je pakket Inloggen

Cycloon en bol.com kondigen vandaag aan dat zij hun strategische samenwerking intensiveren waarbij bol.com alle aandelen verwerft in Cycloon. De partijen willen gezamenlijk de groei van Cycloon versnellen en delen de ambitie om bezorging groener en socialer te maken. Op dit moment heeft bol.com al een meerderheid van de aandelen in Cycloon. Naar verwachting zal eind juli 2023 de transactie voor de overdracht van de resterende aandelen worden afgerond.

Bij de aankondiging van de samenwerking in december 2021 gaven beide organisaties aan dat bol.com Cycloon wil helpen in haar missie om groen en sociaal bezorgen substantieel te versnellen. In 2022 werd de transactie voor een meerderheidsbelang van bol.com in Cycloon voltooid. Hiermee is een toekomstbestendige positie gerealiseerd met sterke groeimogelijkheden in een competitieve markt. Voor bol.com zorgt de samenwerking ervoor dat een groter deel van de pakketten per fiets bezorgd kan worden en dat het online retail platform klanten de beste service in bezorging kan bieden. In september 2022 bezorgde Cycloon het eerste bol.com-pakketje.

Optimale synergie
Cycloon verstuurt met haar landelijke netwerk van fietskoeriers en postbezorgers voor duizenden klanten post en pakketten door heel Nederland. De levering met vrachtfietsen is uitstootvrij en houdt woonwijken veilig. Ook werken er honderden mensen met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt bij Cycloon.

Initieel was het voornemen dat bol.com de resterende aandelen in Cycloon in 2026 zou verwerven. De partijen hebben nu besloten om alle aandelen in Cycloon al op korte termijn onder te willen brengen bij bol.com. Het intensiveren van de samenwerking zal Cycloon in staat stellen sneller op te schalen. Zo kan de synergie tussen beide organisaties optimaal worden ingericht en kunnen bol.com en Cycloon meer impact realiseren in het verduurzamen en socialer maken van bezorging. Cycloon zal als zelfstandig merk blijven bestaan, met een eigen directie. Naast de pakketten van bol.com, blijft Cycloon ook voor andere klanten post en pakketten bezorgen.

Belangrijke rol Cycloon
De huidige CEO van Cycloon, Marieke Snoek, heeft besloten haar functie van algemeen directeur over te dragen. Ze zal een andere rol in de directie gaan vervullen. De COO, Nick Vreeswijk, draagt het stokje over aan een nieuwe operationeel directeur. Binnen Cycloon blijft hij actief als operationeel verantwoordelijke voor de last mile van fietskoeriers. Marieke Snoek: “Dit is de logische volgende stap voor Cycloon. We zijn gestart met Cycloon omdat bezorging anders kan: duurzamer en socialer. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met bol.com onze sociale en duurzame missie voortzetten en we onze maatschappelijke impact nog verder gaan uitbreiden.”

Vincent Weijers, COO van bol.com: “Toewerken naar een duurzame en maatschappelijk verantwoorde last mile is cruciaal voor de toekomst van e-commerce en we werken nauw samen met al onze vervoerders om dit te realiseren. Daarin kijken we continu hoe we onze CO2-uitstoot verder kunnen reduceren. En een intensivering van de samenwerking met Cycloon speelt hier een belangrijke rol in.”

Voorwaarden en proces
De transactie is onder voorbehoud van gebruikelijke voorwaarden, waaronder goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt. De transactie zal naar verwachting eind juli 2023 worden afgerond, mits aan alle voorwaarden is voldaan.

Wij zoeken fietskoeriers!
Hou je van fietsen, werk je het liefst buiten en zoek je een flexibele (bij)baan? Kom bij ons pakketten bezorgen!

Bekijk de vacatures >