Volg je pakket Inloggen

Even voorstellen

Annet Damhuis werkt als jobcoach bij Cycloon. Ze woont in Twente en runde jarenlang een bezorgbedrijf met haar man. Bij Cycloon is ze gestart als teamleider post en doorgegroeid tot jobcoach in de regio noord Nederland. Werken met mensen en hen verder helpen is haar grote passie gebleken.

Jobcoach bij Cycloon. Vertel!

“Heb je even? Ik kan er uren over praten. Ik ben inmiddels twee jaar actief als jobcoach voor Cycloon en bezoek per dag een vestiging. Van Groningen tot Enschede. Ik wil de mensen helpen. Hoe ik dat doe? Eigenlijk ben ik vooral een luisterend oor voor de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar beter gezegd: mensen met een sociale baan. Door samen te kijken naar wat iemand wél kan, halen we eruit wat erin zit. Dat is het mooie van mijn werk als jobcoach.”

Wat motiveert jou in je werk?

“Dat is niet zo moeilijk. De mensen. Mensen met een sociale baan voelen zich heel verantwoordelijk voor het werk dat ze doen en zijn loyaal. Ze zijn trots dat ze het werk mogen doen. Ik merk dat die trots vaak sterker aanwezig is dan bij veel reguliere krachten in een bedrijf. Dat maakt dat ik er voor deze mensen wil zijn.”

Op welke manier kun je mensen helpen?

“Ik ben jobcoach maar biedt mensen vooral een luisterend oor. Tijdens gesprekken gaat het over werk maar juist ook over privésituaties. Is er privé iets aan de hand, dan heeft dat vaak zijn weerslag op het werk. Daarom is dit voor mij net zo belangrijk. Buiten de vaste gesprekken die ik voer mogen mensen mij altijd aan mijn jasje trekken.”

Mensen met een sociale baan voelen zich verantwoordelijk, zijn loyaal en trots dat ze het werk mogen doen Annet, jobcoach bij Cycloon

Waarin maak jij het verschil als jobcoach?

“Het grote voordeel is dat ik tijd en ruimte heb om het gesprek aan te gaan. Een teamleider kijkt op de klok en laat weten dat je te laat bent. Ik kan een situatie uitdiepen. Waarom is iemand te laat? Wat is er aan de hand? Ik zeg dan niet: 'oh wat vervelend’ maar kijk wat we er samen aan kunnen doen om te zorgen dat iemand weer op tijd kan komen. Als het nodig is zoek ik contact met ouders of begeleiders. En gaat iets goed, dan ga ik het vooral niet veranderen.”

Jouw werk is dus altijd succesvol?

“Haha, nee helaas niet altijd. Ik voer ook wel eens gesprekken die niet verder komen dan ja of nee. Ik stel open vragen maar als ik steeds hetzelfde antwoord krijg slaat de paniek soms wel een beetje toe. Soms is het best lastig om contact met iemand te krijgen. Als een teamleider vervolgens vertelt dat hij of zij het werk goed doet, dan ga ik niet verder zoeken. Maar ik blijf altijd opnieuw het gesprek aangaan en in deze collega investeren.”

Is er privé iets aan de hand, dan heeft dat zijn weerslag op het werk Annet, jobcoach bij Cycloon

Nog een succesverhaal dan maar?

“Die zijn er gelukkig genoeg! In algemene zin zie ik veel mensen groeien. Soms neem je iemand eerst aan de hand mee en kan je ze daarna weer loslaten. Dat vind ik zo leuk aan mijn werk. Iedereen maakt stapjes op zijn of haar eigen manier. Het mooiste is als iemand bij een vervolggesprek zegt: ‘Ik ben blij dat ik het heb gedaan’!”

“Een verhaal dat mij verder altijd bijblijft is van een jongeman die erg ongemotiveerd was en uitdaging miste. In een gesprek gaf hij aan niet verder te willen binnen Cycloon. Soms is er geen extra ruimte. Dan kijk met iemand mee voor een werkplek buiten Cycloon. In dit geval heb ik een gesprek gehad met de teamleider en besproken waar hij tegenaan liep. Na overleg kon hij meedraaien in de rol als 'voorman'. Een gesprek later zat deze jongen voor me met een lach van oor tot oor. Ik vroeg hem: ‘wil je nog steeds weg?’ Waarop ik het antwoord kreeg: 'Weg? Nee hoor, ik ben voorman!”

Van ongemotiveerd tot voorman: dát is een succesverhaal! Annet, jobcoach bij Cycloon

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Cycloon te werken?

“Voor mij komen hier twee werelden samen: mijn ervaring op het gebied van post en het werken met mensen met een sociale baan. Dat is uniek! Ik werk hier met veel plezier. Ik krijg vrijheid en verantwoordelijk en er wordt veel vertrouwen gegeven. Mensen met een sociale baan hebben vaak een klein sociaal netwerk. Cycloon vergroot hun sociale netwerk. Ik ben blij en trots dat ik daar onderdeel van mag zijn!”

Meer verhalen lezen?

Als dé koploper op het gebied van sociale en duurzame logistiek, nemen we je graag mee in ons verhaal. We werken volgens een unieke filosofie, en met die groene en sociale filosofie in ons achterhoofd doen we er alles aan om de wereld om ons heen mooier te maken. Dat zorgt ervoor dat onze collega's allemaal uitgegroeid zijn tot een autoriteit op hun eigen vakgebied. Van íeder onderdeel op de juiste manier en bij de juiste leverancier willen inkopen tot voorvechters voor het aan het werk helpen van asielzoekers: we doen het gewoon.

Meer weten over onze filosofie?

Het team van Cycloon bestaat uit koplopers uit allerlei verschillende vakgebieden. Van onze manager support die er álles aan doet om duurzaam in te kopen tot onze hr-directeur die zich inzet voor het aannemen van asielzoekers. Onze unieke filosofie is in onze hele bedrijfsvoering doorgevoerd. Wil je daar meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.